top of page
© Fishing & Trips Imatra
IMG_8216_edited.jpg

Vuoksi

​

Kalastusretki Vuokselle sopii kaikille, jotka ovat kiinnostuneita perinteisestä tavasta kalastaa Vuoksella. Vuoksen kalastuskulttuuri juontaa juurensa jo 1800-luvun lopulta, jolloin taimenet laskivat Saimaasta ja lohi nousi Laatokasta Vuokseen. Tuona ajankohtana syntyi ammattikunta soutajien kesken, jotka käyttivät arvovieraita kalassa Vuoksella. Nykyään Vuoksella on useita patoja, joten Laatokan lohi ei pääse enää Suomen puolelle, mutta alueelle istutetaan taimenta ja uhanalaisia luonnossa syntyneitä taimenia esiintyy myös alueella.

​

Vuoksella on mahdollisuus kalastaa soutaen ympäri vuoden, mutta talvella täytyy käyttää erityisharkintaa ajankohdan kanssa vallitsevien olosuhteiden mukaan. Parhaat ajankohdat taimenen tavoittamiseen keväällä ovat yleensä huhtikuun loppu - toukokuu - kesäkuun alku, sekä syksyllä yleensä marraskuu ja joulukuun alku. Ahvenelle ja kuhalle hyvää aikaa on yleensä ollut heinäkuu, elokuu ja syyskuun alku. Sesongit vaihtelevat aina vuosittain veden lämmön ja muikun liikkeiden mukaan.

​

Vuoksella on mahdollisuus kokea perinteinen kalastuksen muoto omatekoisella puisella soutuveneellä ja omatekoisilla vieheillä. Veneessä ei käytetä mitään elektroniikkaa ja vain mahdolliset siirtymät ylävirtaan toteutetaan perämoottorin avulla, joten luonnonläheisyys ja ekologisuus ovat vahvasti läsnä. Kokeneemmille kalastajille helppo tapa lähteä tutustumaan Vuokseen ja siellä liikkumiseen, sekä kalastamiseen ammattitaitoisen oppaan kanssa.


Kalastus tapahtuu soutu-uistelemalla kahdella vavalla, oppaan soutaessa parhaat paikat läpi. Lämpimän veden aikaan myös heittovavat yleensä mukana, jos halutaan kokeilla kalastaa ahventa tai kuhaa. Myös taimenen heittokalastus veneestä on mahdollista, se tosin vaatii hiukan kokemusta kalastuksesta heittovavalla. Usein käytössä myös paikallisesti perinteiset nirhat, joiden alkuperä juontuu jo 1900-luvun alkupuolelta Vuoksen rannoilta. Nirhoilla kalastus on hauskaa puuhaa, koska kalastus tapahtuu aivan pintakalvossa ja tärpit voi nähdä.

 

SISÄLTÖ: Opastus, vene, kalastusvälineet, turvallisuusvälineet, Vuoksen kalastuslupa.

 

HINTA: 170€ / 3h, 320€ / 6h. Alv. 10%.

 

OSALLISTUJAMÄÄRÄ: 1-2 henkilöä.

 

KESTO: 3-6h, tarkemmat ajat sovitaan aina tapauskohtaisesti.

 

OPASTUSKIELET: suomi, englanti

 

VASTUULLISUUS: Reissuilla noudatetaan vastuullisen periaatteen kalastusta. Uhanalaiset kalat lasketaan vapaaksi varoen ja veneessä käytössä vapautusastia, jossa kala voidaan irroittaa koukuista turvallisesti ja hellävaroen. Kalastusalueelle istutetaan taimenta, joita saa ottaa mukaansa (2kpl/venekunta), jos lakisääteinen alamitta 50cm täyttyy. Ahvenien, kuhan ja hauen osalta käytössä ylämitat, jolloin isot yksilöt pääsevät takaisin uimaan ja jatkamaan sukua. Kuhan osalta myös lakisääteinen alamitta.

 

ASIAKKAAN VALMISTAUTUMINEN: Kelin vaatima pukeutuminen, kysy etukäteen vinkkiä pukeutumiseen tarvittaessa. Valtion kalastuksenhoitomaksu tulee olla suoritettuna ennen kalastusta. Kalastonhoitomaksun ja lisätietoja löydät tästä linkistä.

 

SAATAVUUS: Ympäri vuoden, mutta talvikuukausina päiviä todella rajoitetusti, koska sääolosuhteet saattavat rajoittaa mahdollisuuksia lähteä Vuokselle. Taimenen kalastus keväällä jäiden lähdettyä huhtikuun lopusta kesäkuun alkuun ja syksyllä marras ja joulukuussa. Lämpiminä kesäkuukausina ahvenen ja kuhan kalastus.

 

VAATIMUSTASO: Aloittelevalle, keskitason ja kokeneelle kalastajalle tai ylipäänsä kalastuksesta ja joella liikkumisesta kiinnostuneelle.

​

TAPAAMISPAIKKA: Yleensä lähtöpaikkana Vuoksen kalastuspuisto, Varpasaarenpolku 12, 55120 Imatra, mutta mahdollista myös aloittaa retki Tainionkosken yläpuolelta tai Imatrankosken alapuolelta.

 

IKÄRAJA: Tarkkaa ikärajaa ei ole, mutta asiakkaan harkinnan mukaan, suositus 7+. Kalastus vaatii kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

 

VARAA VIIMEISTÄÄN: Viimeistään edellistä päivää aikaisemmin, mutta mahdollisimman ajoissa varattu matka päästään toteuttamaan varmimmin.

​

LISÄTIETOJA: Talvikäytössä lasikuituinen soutuvene. Kysy vinkkiä alueen majoitus- tai ruokapaikoista tarvittaessa.

​

bottom of page